Na de deal: denken, plannen, maar vooral doen!

De transactie is geslaagd maar wordt de overname een succes?  Juiste beantwoording van die vraag maakt het verschil tussen succes en falen.

Veel van het werk bij een bedrijfsovername begint pas na de deal. De transactie is gesloten en meestal ook gevierd. Er is hard gewerkt voor het slagen van de deal en het voelt als een soort eindproduct.  Echter,  dit is pas het begin en het moment dat er echt aan de slag gegaan kan worden met de nieuw verworven onderneming. Kennismaken, plannen, communiceren, uitvoeren, waarbij niet enkele maar normaal gesproken vele mensen van beide organisaties betrokken zijn.

Populair gezegd: in deze fase moet de aankoop (terug)verdiend worden. Een nogal onderschat traject. Kans op succes wordt sterk vergroot door aandacht te besteden  aan de volgende punten :

  • Maak een uitgewerkt plan: zowel voor dag 1 als voor de eerste 100 dagen;
  • Houd focus op de overnamedoelstellingen,  maak het meetbaar en inzichtelijk voor alle betrokkenen;
  • Maak een koppeling met de strategische doelstellingen (waarom wilden we die overname ook al weer?);
  • Let op dat goede interne communicatie resulteert in optimale betrokkenheid van alle medewerkers;
  • Benoem zogenaamde ‘’Quick wins’’ – dit geeft zichtbaar resultaat met beperkte inspanning. Het motiveert betrokkenen en vergroot de kans op succes.

Teamwork

Bij het voorbereiden en afsluiten van de transactie zijn vaak enkele medewerkers betrokken, meestal het management en hogere functies. Daarentegen dienen bij de integratie vele medewerkers van zowel de kopende als de gekochte onderneming betrokken te worden. Adequaat postacquisitie management moet dit in goede banen leiden. Het maken van het integratieplan, het communiceren en het uitvoeren vraagt veel tijd en inzet en dient dan ook in al ruim vóór dat de deal gesloten is te beginnen. Want alle losse eindjes uit de eerdere fasen van het overnameproces kom je bij de integratie ongenadig tegen.

Mark Cremers

Dit artikel werd in maart 2014 geplaatst in het regionale zakenmagazine Rijnstreek Business